top of page

הסרת אבנית

מזה אבנית ואיך מסירים אותה

אבנית, היא משקע מינרלי, שניתן למצוא אותו דבוק על גבי מקלחונים, בקומקום החשמלי\מיחם, על ברזים וקירות האמבטיה, היא נדבקת לאסלה ולחלונות והיא חלק בלתי נפרד מחיינו, ומהמים ה"קשים" שזורמים בברזים שלנו וכמו כן, שיורדים עלינו כגשם, משמיים.

מהי אבנית

תחילה, צריך להבין שאבנית, כאותו משקע שנדבק למוצרים רבים כמוסבר, היא שכבת לכלוך שנוצרת כאשר אבן או סלע מסוג גיר על פי רוב, מתערבב במי הגשמים שלנו או במים שבהם אנו משתמשים ולאחר מכן, היא עושה את דרכה למוצרים השונים שלנו דרך צינורות המים בהם אנו משתמשים ומלכלכת אותם. מעבר ללכלוך, היא גם מזיקה במצבים מסוימים כגון כאשר היא נדבקת בקומקום חשמלי או מיחם ולא מאפשרת את הרתחת המים לרמה האופטימלית שכן, היא מפרידה בין גוף החימום למים, שאותם אנו רוצים להרתיח. אבנית גם כידוע, נדבקת היטב לחלונות ומקלחונים, מונעת את שקיפותם ואף יכולה ליצור כתמים קבועים שלא ניתן להסירם, אם לא דאגנו להסיר את האבנית בזמן, כשהיא עוד רכה וטרם התגבשה לשכבה עבה.

הסרת אבנית

בכדי להסיר אבנית, מכל אלמנט שהוא, צריך ליצור שכבה חומצית שמגיבה לאבנית, כגון מלח לימון, חומץ, לימון וכדומה, הנצמדים אל חלקיקי האבנית ומביאים להסרתה, במקרים רבים. עם זאת, במקרים שבהם האבנית לא מוסרת  או שאנו לא מצליחים להוריד את כולה, אז ניתן לעשות שימוש בחומר בשם "חומצת מלח", אך בזהירות רבה עד מאוד שכן, חומר זה יכול להזיק לאלומיניום, לניקל, לקרמיקה ולדברים אחרים שייפגמו על חשבון הסרת האבנית ששאפנו להסירה וכך, עלול לצאת שכרנו, בהפסדנו.

איך מסירים אבנית

אז איך מסירים ומנקים אבנית שנדבקה למוצרים שלנו? הדרך הפשוטה ביותר, לשם הסרת אבנית קלה יחסית ולא כזו שכבר דבוקה זמן רב, היא באמצעות חומץ שאותו מהלנו במים (ביחס של כוס אחת של חומץ ושלוש כוסות של מים). בתערובת הזו, מספיגים מטלית ומשפשפים, ולאחר זמן המתנה של בערך 10 דקות, ניתן לשטוף את המוצר במידה ומדובר על אסלה, ברזים, קירות האמבטיה, המקלחון וכדומה. לאחר זמן ההמתנה, צריך לשטוף את התערובת של החומץ ולייבש עם מטלית חדשה ונקייה. כאשר אנו רוצים להסירה מקומקום או ממיחם חשמלי, אז צריך לשפוך את התערובת פנימה, להמתין 10 דק ואז לשפוך את התערובת לכיור, לשטוף היטב במים נקיים מספר פעמים ולהרתיח את הקומקום\מיחם פעמיים כדי שלא יהיו משקעי חומץ לאחר מכן, במי השתייה.

חומץ כאמור, על פי רוב יעשה את העבודה, אך במידה ומדובר באבנית קשה, ניתן להשתמש במוצרים קנויים של החברות הידועות או כפי שהוסבר, לעשות שימוש בחומצת מלח אך בזהירות רבה, שכן, חומר זה לא רק שעלול להזיק לדברים אחרים אלא שהוא גם נחשב כרעיל ולא כדאי להיחשף אליו, לגעת בו בידיים חשופות או לנשום את האדים העולים ממנו.

 

להגן מפני אבנית

המים בארץ שלנו, נקראים "מים קשים" עקב הכלתם כמות גדולה יחסית של מלחים, מינרלים ויתר משקעים כגון האבנית שממנה אנו רוצים הגנה. לפיכך, אם אנו רוצים שהמים שלנו יכילו פחות אבנית שתידבק לדברים השונים, יש לנו אפשרות לפנות לחברה שמרכיבה פילטר מיוחד בברז שלנו, על פי רוב על הברז הראשי, כך שבעת זרימת המים, הפילטר מסנן ומנקה חלק נכבד מהאבנית ואז המים כבר לא נחשבים לקשים אלא ל"מים רכים", אך לא כאלו שאין בהם אבנית כלל, כי תמיד יישאר מעט מהאבנית, במים.

דרך נוספת להגנה מפני אבנית אם לאחר הסרתה או עוד בטרם היא נדבקה, זהו שימוש בחומר שנקרא "נאנו" והוא מיועד לאלמנטים רבים, ביניהם זכוכית, כאשר מדובר על מקלחון או על חלונות שנדבקה אליהם אבנית שמקורה בגשם או מבריכה למשל (כשמדובר בבית פרטי עם בריכה והמים כך או אחרת, עושים דרכם לחלון). כמובן שבמידה וחלק מהאבנית הנדבקת לחלונות שלנו מגיע ממטרות בלתי מכוונות (בדירה פרטית עם גינה למשל), אז יש צורך בכוונון טוב יותר של הממטרות, כך שהמים לא ייגעו בחלונות או לא "יקפצו" מהרצפה לחלון וכך, נשמור על את זכוכית החלונות מנזקי האבנית

שימו לב שכאשר מדובר על אבנית קשה מידי כמו אבנית על מקלחון, אז לעתים צריך לחזור על פעולת הסרת האבנית כמה פעמים ואח"כ, לנסות ולדאוג לאחר כל מקלחת, לנגב את המים שנדבקו למקלחון עם מגב, מה שיכול לסייע מאוד בשמירה על המקלחון נקי, מפני אבנית. לא פעם, אנו עלולים לגלות שלמרות כל הניקוי שביצענו, חלק מסימני האבנית התרכב עם הזכוכית וכבר נוצר כתם (בצורת טיפה\טיפות) שייתכן שכבר לא נוכל להסיר והוא יהיה חלק מהמקלחון, שהאבנית הזיקה לו.

bottom of page